Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

Ekotrend Myjava - produkt čistej prírody

Čo je špalda?

Zdravá výživa

Už v 12.storočí Sv. Hildegarda odporúčala špaldu pri viacerých zdravotných problémoch - proti nedostatočnému prekrveniu, na nervovú výmenu látok, na dodanie sily svalom, väzivám a pletivám. Popísala ju ako základný článok potravy, pretože "je to najlepšia obilnina". Podľa Hildegardinej zdravovedy by sme mali jesť najmä celozrnný pšeničný, alebo biely špaldový chlieb a pečivo. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok. Jemná chuť pripomínajúca oriešky prekvapí a dodá radostnú myseľ a poteší i dušu. Špalda je psychofarmatikum prvého stupňa, no bez škodlivých účinkov - upokojuje a posilňuje psychiku. O špalde sa hovorí, že je to "predĺžené materské mlieko" - je optimálna pre výživu mladých i starších, zdravých i chorých.

Verili by ste, čo všetko je ukryté v malom zrniečku špaldy? Má vysoký obsah bielkovín (17%), ktoré majú významnú nutričnú hodnotu a iné zloženie aminokyselín ako bielkovina bežnej pšenice. Tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín, najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín. Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok). Vysoký obsah lepku v špalde jej dáva vynikajúce pekárenské vlastnosti a pečivo zostáva dlhšie čerstvé a šťavnaté. Našli sa dokonca ľudia alergickí na pšeničný lepok, ktorý lepok v špalde znášajú (pozn.: celiatikom odporúčame konzuláciu s lekárom!). Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami.

Špaldové zrnko je v klase obalené dvojitou plevou a je preto lepšie chránené voči vonkajším vplyvom znečisteného životného prostredia. Preto je ako stvorená pre pestovanie v ekologickej poľnohospodárskej výrobe. Pestujú ju najmä vo Švajčiarsku, nemecku, Rakúsku, ale aj na Slovensku - u nás na Myjave.

V knihe MUDr. Igora Bukovského, PhD., známeho slovenského odborníka na výživu, a šéfkuchára Pavla Liptáka s názvom "Hneď to bude" (Vydala v roku 2007 AKV - ambulancia klinickej výživy, s.r.o.) je pšenica špalda a celozrnná špaldová múka na prvom mieste medzi zdravými surovinami! Vyšší obsah vlákniny (8,8%) podporuje trávenie a prečisťuje, keďže táto balastná látka má vplyv na pohyb čriev. Dr. Bukovský odporúča zaradiť špaldovú múku do základnej výbavy každej kuchyne, pretože poteší všetky bunky vášho tela.

Špaldu si môžete dať na raňajky - ako vločky, či špaldovú kávovinu, bezkofeínovú náhradu kávy. Na obed so špaldovou múkou zahustíte polievku, pripravíte šalát a prílohu z celého, alebo obrúseného zrna špaldy (tzv. kernotto, či bulgur). Môžete tiež uvariť halušky, pirohy, lokše a rôzne cestoviny (najlepšie celozrnné). Po obede si zamaškrtíte na sladkom koláči zo špaldovej múky a na večeru si dajte kúsok špaldového chleba alebo pečivo so zeleninou. Pri telke, či knihe vám špaldové tyčinky nielenže zaženú hlad, ale budete mať aj dobrý picit zo zdravého večerného chrumkania.

Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny a v akejkoľvek podobe. Snáď práve skutočnosti, že špalda nebola nikdy umelo šľachtená vďačíme za to, že si zachovala nielen chutnosť a cenné nutričné vlastnosti pôvodných planých foriem obilnín, ale ešte jednu zaujímavú vlastnosť - totiž že pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne (napríklad sliepky kŕmené špaldou znášajú viac vajec, ale netučnejú).

Ak ešte nebolo dosť špaldy, môžete si šupkami - jemnými plevami, ktoré zostávajú po vylúpaní špaldy, naplniť vankúš a budete prekvapený jeho elastickými vlastnosťami. Uľaví boľavým nohám, či chrbtici, pretože sa prispôsobuje tvarom vášho tela. Má schopnosť pohlcovať telesný pot a odvádzať nadbytočné teplo. Blahodarne pôsobí pri migréne, nespavosti a ochoreniach hlavových dutín. Prináša úľavu pri reume, bolesti kĺbov a hlavy.

Doplňujúce fotografie

Recepty - tip na dnes
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

Ekotrend Myjava spol. s r.o.
906 23 Rudník 16

Tel.: +421 34 / 621 56 21
E-mail: e-shop@ekotrendmyjava.sk